Simone is The Best
FREE Joomla Template
Ever Created

Tel: (038) 777 77 00
Email: sales@yourdomain.com

Blizzer Inc.
350 5th Ave, New York, NY 10118, US

Show in Google Maps
zondag, 26 november 2017 05:25

Arduino spullen

Geschreven door Mr.Domo
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vandaag heb ik na veel lezen en nadenken toch maar een Arduino gekocht. En het klopt wel dat er onder de noemer Arduino veel spulletjes worden verkocht. Ergens wist ik dat natuurlijk wel maar was meer gefocust op de Raspberry.

 

Ik heb voor mijn huisautomatisering al heel veel gemaakt geprobeerd en aangepast maar het ontvangen en decoderen van de wallsensors van Kaku blijft steeds een probleem, en uiteraard de afstand tussen zender en ontvanger. Ik wist dat er een Sketch of zo beschikbaar was voor Arduino like devices om deze signalen wel te ontvangen. Dus nu alles bij mij thuis redelijk werkt door meerdere RPi's met Wifi in huis te plaatsen en zend ontvangst mogelijkheid op de 433 mhz  frequentie. Ik hoop ooit nog es een ontvanger te maken voor de 800 mhz wat daar heb ik nog een aantal sensoren voor liggen van een oude Visitronic Alarminstallatie. Daarbij nog twee sleutelhangers als afstandsbediening. Ik weet wel dat er een RFXCom te koop is maar dat is geen hobby meer voor mij dan want huisautomatisering is natuurlijk onbegrenst qua mogelijkheden zeker als je het met andere systemen gaat koppelen. Goed door mijn speurtocht heb ik veel opgestaoken van de Arduino wereld. Ik vermoede dat drones en ook met Arduino hardware werken. Er is echt ongelooflijk veel te koop voor deze minicomputertjes. Ik heb de intentie om te gaan experimenteren met twee devices nl. De Arduino Mega en een ESP2866. met name de ESP2866 is een heel erg interesant ding om echt los te gaan. 

Maar eerst over de mega. Ik wil deze gebruiken om de RF 433 mhz signalen te ontvangen en te decoderen. Zo ontlast ik de RPi's of vul deze aan. Tijdens mijn zoektocht liep ik weer es tegen RFLink aan. Een apparaat wat aan Domoticz gekoppeld kan worden om deze signalen te ontangen, Ik heb daar in het erleden niet veel aandacht aan besteed maar zie toch wel in dat de Arduino meer mogelijkheden biedt dan de RPi software. Met de zelfde ontvangers en zenders aangesloten op de Mega zou het moeten lukken. 

Als je de RCSwitch library gebruikt op een RPi vindt je daar in de samples geen voorbeeld hoe je de betreffende sensors van kaku kunt ontvangen, maar voor de Arduino wel. Dat gegeven is altijd n mijn achterhoofd blijven hangen. Ik heb dan nu wel een draaiend systeem maar de performance vindt ik nog steeds een probleem, de respons voor bv een lamp variert van 1 seconden tot soms wel meer dan 10 seconden. Op zich niet zo'n probleem maar niet erg profesioneel. Zeker niet bij de voordeur in het donker, als de verlichting aangaat als je al binnen bent. het zelfde geldt als je een s'nacht een plasje moet doen. Ik denk ook dat domoticz op een RPi prima gaat maar dat je er ook geen andere services op moet draaien. Schoenmaker hou je bij de leest. Ik denk ook dat als ik de Arduina bordjes ga gebruiken deze ook maar voor een enkele taak worden ingezet. Even terzijde als je alleen maar 220 volt lampen oid wilt schakelen kom je met de Sonoff uit china ook een heel eind deze zijn kant en klaar en kosten nog geen 6 euro. Maar goed ik ga met de ESP 2866 proberen informatie uit te lezen als temperaturen, licht sterkte, en verbruik van gas,licht en water! Die sonoff dingen werken ook op een esp, naar verluid? 

De responstijd is een isue en zeker als ik het vergelijk met mijn bedrade PLC switches en sensors. Maar zo als ik al vaker heb gezegd ik blijf mijn PLC als hart van alles behandelen en moet in noodgevallen blijven werken. Of als ik bijvoorbeeld op vakantie ben. Momenteel ben ik door onbekende reden nog niet echt met mijn interne netwerk bezig geweest behalve zaken met elkaar te laten communiceren als alles naar behoren werkt. Als bijvoorbeeld mijn router er mee stopt, of mijn internet provider zet de modem uit dan werkt een groot gedeeldte van mijn domotica niet meer en dat is niet wenselijk. Veel (gratis) software maakt gebruik van servers om de betreffende functionaliteit uit te kunnen voeren. Kijk maar naar Tekst naar spraak functionaliteit.

Maar omdat er geen Internet beschikbaar is lopen er zaken vast, bijvoorbeeld als je koppelingen met je NAS hebt. In mijn geval staat de meeste techniek op zolder en wordt het het meest gebruikt op de begane grond. Ik maak gebruik van switches per verdieping en dat is natuurlijk kwetsbaar en noodzakelijk om aan te staan als ik weg ben. Dus daar mioet ik meer tijd aan besteden. Onlangs heb ik een test gedaan met mijn PLC en De domoticz RPI via een Wifi Repeater aan elkaar te verbinden terwijl het interne netwerk was uitgeschakeld.

Deze configuratie bleef dus werken omdat beide systemen een vast ip-adres hebben en de repeater 2 Lan aansluitingen heeft die als switch functioneren. Deze RPi kan ook RF Signalen ontvangen en deze dus doorgeven aan de PLC. Als ik nu de router en deze configuratie aanhoud dan worden de sensors in ieder geval naar de PLC geleidt wat uiteindelijk mijn hoofdststeem is. Ik heb toch nooit enig verbinding met mijn thuisnetwerk als ik weg ben voor langere periode.

Terugkomen op de ESP, dit veelzijdige apparaatje is een computertje op zich, er is wifi aan board en je kunt er een device van maken waar je een sensor of schakelaar kunt bedienen via Wifi met een app. Maar voor de echte knutselaar kun je veel vernuftiger apparaatjes maken. En het format is echt klein zeker als je de ESP zinder usb gebruikt, Het aanpassen van de software is dan welliswaar lastiger maar het is ook niet de bedoeling dat je je domotica apparaten constand moet updaten. Wellicht sturen ze enkel een temperatuur of vochtigheidsgraad signaal per bepaalde periode. Ik heb nu veel gelezen en ben overtuigd, dit boardje geeft betekenis aan een smart home of IOT, internet of things. Doordat deze apparaatje zo goedkoop zijn geworden merk je ook al op de markt dat er veeel wifi enabeld apparaten op de markt komen. De RF 433mhz di ngetjes die ik ook gebruik zullen naar mijn idee wel snel minder gebruikt worden. Het grote nadeel daarvan is dat het eenrichtingsverkeer is en er geen controlle is of het signaal daadwerkelijk is aangekomen. Wifi heeft dat probleem niet. Het verbeteren van je wifi signaal thuis is dan ook makkelijker dan wanneer je rf433 mhz gebruikt. Maar Wifi heeft natuurlijk zo zijn eigen nadelen, stel dat je veel van deze apparaatjes gaat gebruiken. Dan raak je al snel in de problemen met je router, of ipaddressen, dat is uiteraard op te lossen maar dan heb je wel de juiste kennis en apparaten tot je beschikking hebben. Ik zie het nog niet zo snel gebeuren maar veel routers bieden maar iets van 64 ip=addressen aan.

 

Fritzing

Lees 358 keer Laatst aangepast op dinsdag, 28 november 2017 01:20
Log in om reacties te plaatsen

Het weer

°F | °C
Error! Unable to Find Specified Location!