Simone is The Best
FREE Joomla Template
Ever Created

Tel: (038) 777 77 00
Email: sales@yourdomain.com

Blizzer Inc.
350 5th Ave, New York, NY 10118, US

Show in Google Maps
zondag, 08 oktober 2017 21:00

Domotica 2.0

Geschreven door Mr. Domo
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het is al weer een tijdje terug dat ik een blog geschreven heb. Ik ben de laatste tijd druk bezig geweest met het maken en aanpassen van diverse scripten en programma's.

Als ik eerlijk moet zijn zie ik ook de bomen niet meer door het bos. Het werkt allemaal wel maar het modulaire is ver te zoeken. Dus we gaan weer naar de teken tafel. Het probleem is de hoeveelheid van services en functionaliteiten. Zoals ik al eerder heb geschreven wil ik alles modulair hebben, Ik heb daar momenteel veel moeite mee zeker gezien de bedrijfszekerheid.

Wat en welke service moet il op welk device implementeren en welk device of service is het hoofd systeem. Ik heb alle functionaliteiten in huis maar wellicht nog niet op het juiste device. Voor mij zijn er een aantal voorwaarden die het er niet makkelijker op maken. Ik heb een sterke drang om de PLC als man systeem te gebruiken. Vooral om de betrouwbaarheid en de snelheid. Zeker voor de bekabelde items. Ik wil niet het risico lopen dat na een stroomstoring oid het gehele systeem plat licht. De PLC heeft daar zijn betrouwbaarheid al aangetoond. Het bedrade schakelen van apparaten heeft zeker mijn voorkeur bij energie slurpende devices maar ook bij devices die evt brandgevaar kunnen veroorzaken. Bij een PLC is uit dan ook UIT. Wat van een RF signaal niet altijd zo is. Zeker niet met de goedkopere RF device die geen feedback geven over de huidige status. Uiteraard niet zo erg voor bv led verlichting. Daarbij is RF storingsgevoelig en minder veilig in met name Alarm installaties.

Momenteel heb ik voor communicatie met de PLC een mooie Linux ibrary gevonden (Snap7) om de PLC aan te sturen en of uit te lezen. Deze library kan door oa c++ geschreven worden. c++ heeft mijn voorkeur daar ik een en ander al heb geschreven in deze taal. Voor een hobbyist een prima programmeer taal. Ik gebruikte tot nu toe de Libnodave Library die overigensp perfet werkt. Echter heb ik geen geen goede c++ voorbeelden gevonden en kon dus niet zo goed mijn ideen in de software stoppen. Mijn kennis van C is nogal beperkt. Voor de Snap7 library was een goed voorbeeld C++ beschikbaar en nu kan ik dus weer verder uitbouwen.

Doordat ik momenteel de meeste intelligentie van mijn systeem binnen demoties heb gemaakt begint het systeem langzaam te worden. Het schakelen van de lampen middels RF duur dan ook even, dit in tegenstelling tot de PLC waar bijna direct geschakeld wordt.

De grootste moeite heb ik met de uitvoering van de PLC. Momenteel kan ik met de PLC alle apparaten schakelen. Ook de wifi devices. Dit komt omdat ik aan de plc een wifi remote heb gekoppeld die KAKU signalen kan versturen en een aantal RF ontvanger die kaku signalen kunnen ontvangen. Het versturen kan tot 64 Devices en kost mijn 8 plc uitgangen, de ontvangers zijn gemodificeerde kaku ontvangers, een per kanaal ik heb er dus 10 PLC ingangen voor nodig.. Wat dat betreft wel een beperking, maar voldoende voor een kleine domotica installatie. Daarbij heb ik ook de energie teller op de PLC aangesloten omdat deze simpelweg beter met snelle schakelingen om kan gaan. Als ik deze signalen rechtstreeks naar domoticz stuur heeft dat te veel impact op de werking van domoticz, teveel input..

En hoe zit het als ik op vakantie ga, dan wil ik niet het gehel netwerk aan laten staan, mede door brandgevaar. De PLC moet dan blijven werken. Als ik (te)veel functionaliteit op de RPI's en Domoticz plaats heb ik dan die functionaliteit niet meer, best een dingetje. Aan de andere kant is de domoticz App wel mijn interface en toegang tot mijn PLC, voor basis communicatie kan ik ook gebruik maken van een App die direkt naar de juiste IO schrijft / leest.

gedachten Update

Ik moet natuurlijk een plan maken, laat ik daar maar voor de zoveelste keer mee te starten. Een lijst dus.

Applicaties

Step7 - Vipa S7-300 PLC

Hier draait het hoofdprogramma, direkte verbinding met de meeste hoofdverlichting, systeem moet standaard functionaliteit bieden voor de belangrijkste systemen

Domoticz - RPI's

Het domotica systeem dat alle apparaten kan schakelen met name de draadloze apparaten, of draadloze contactdozen. Domoticz is gemakkelijk te bedienen middels de website en de android app, volgens mij is er niet echt een goede apple app. Door deze apps te gebruiken heb je nagenoeg alle controlle over de apparaten die je in domoticz gedefinieerd heb. Helaas is er geen plugin voor een PLC. Dat is dus mijn plcgateway programma geworden. Nog even terzijde voor een oplossing van het RF probleem is een apparaat RFXCOM dat nagenoeg alle draadloze systeemen kan schakelen, maar ja dat is niet echt hobbyen voor mij, Wellicht is de reactie tijd van domoticz dan ook hoger. Maar goed geen PLC dus en dat wil ik wel. Na ik heb het al. Alleen het moet allemaal geordend worden en met een duidelijk hierarchie. binnen de services.

Node-RED - RPI's

plcgateway, rfgateway en rfreceiver_MQTT

 

  • PLC koppeling met Domoticz
  1. PLC koppeling met Node-RED
  2. PLC koppeling met RF 433 Devices
  3. PLC koppeling met ConfigApp

Vandaag weer een probleempje opgelost wat mij tegenhield het oude systeem uit te faseren, De betrouwbaarheid van de ontvangers en zenders, hoewel de pilot met de DomoPi een susses lijkt te zijn is het uitschakelen van een sensor het grootste probleem. In DE PLC heb ik dat uiteindelijk met een reset van de ontvangers gedaan door de spanning er af te halen na een door mij ingestelde periode, zo weet ik zeker dat een sensor nooit blijft hangen! Maar om deze voor de PLC simpele bewakings taak te laten doen door de RPI en Domoticz is niet echt bevorderlijk voor de snelheid wat overigens steeds een probleem blijft, maar goed. Ik had blijkbaar al zo'n systeem in de PLC gemaakt en heb deze nu ook voor domoticz geïmplementeerd, ik heb daar voor de uitschakel actie van Domoticz gebruikt en een Virtuele sensor in aangemaakt. Doordat ik met mijn plcgateway middels een database nieuwe Data kan uitlezen bijvoorbeeld een output, is dat een fluitje van een cent. De uitschakel actie schakelt het betreffende IO van de sensor uit. Het bijhouden van de timers wordt door de PLC verzorgt.

 

Lees 362 keer Laatst aangepast op zaterdag, 04 november 2017 08:01
Log in om reacties te plaatsen

Het weer

°F | °C
Error! Unable to Find Specified Location!