Simone is The Best
FREE Joomla Template
Ever Created

Tel: (038) 777 77 00
Email: sales@yourdomain.com

Blizzer Inc.
350 5th Ave, New York, NY 10118, US

Show in Google Maps
maandag, 06 juni 2016 00:59

Home Domotica

Geschreven door Mr. Domo
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Sinds kort ben ik in het bezit van een Raspberry Pi 3. En omdat ik een echte hobbyist ben will ik natuurlijk lekker knutselen. Ik heb voor mijn huisautomatisering al een PLC draaien, maar nog niet veel controlle met een webserver of telefoon / Tablet app.

Ik heb zelf al een eigen implementatie gemaakt met een 4.33 mhz zender aangestuurd door mijn PLC, ook heb ik een eigen implementatie gedaan om RF signalen te kunnen ontvangen op mijn PLC. Omdat het versturen van signalen nu nog door een 8 tal relais wordt uitgevoerd wil ik een andere oplossing. Momenteel kijk ik naar de oplossingen om deze RF signalen op de Pi te ontvangen en te verzenden als de PLC daar opdracht toe geeft.

Om de domotica vanaf een windows machiene te regelen heb ik een interface gemaakt waar ik de status van alle sensors kan zien en evt manipuleren. D.m.v. een aantal knoppen kan ik een scene bijvoorbeeld activeren, de Applicatie blijft in onwikkeling uiteraard, een groot gemis is het ontbreken van log informatie daar de Applicatie allen als HMI wordt gebruikt. Voorals nog wordt er geen data bijgehouden op de PLC. Daarvoor wil ik een Pi gebruiken die altijd aanstaat en de data in een MySQL database schrijft. Deze functionaliteit wordt mede mogelijk gemaakt de de open source libnodave librarie. De Applicatie is gemaakt in Visual Studio en praat over Ethernet / Wifi met de PLC. Hieronder een schermafdruk van de applicatie.

domotica

 

Maar op wat voor punt ben ik nu beland. Ben ik technisch of wat. Ik heb nog een oude AB van de KAKU set, deze gebruik ik ook voor mijn Wifi Zender met de vervelende tikkende relais. Ik wil de RF zender zonder dus vandaar dit project. Maar durf ik het aan de bedrading op de GPIO van de Pi aansluiten, wat kan het voor kwaad.. het is low power maar toch.. kortsluiting of overbelasting, verkeerde bedrading daar wordt geen enkel apparaat blij van.

 Goed ik ga het proberen ik heb me goed ingelezen en de plaatjes bekeken.

 Moet lukken toch..Zo moet het volgens mij..

 

Het is toch niet te geloven stopt mijn soldeerbout ermee. Heb ik in goed vertrouwen gekocht had altijd al kuren doe ik ik niet meer.. Toch maar de oude vertrouwde eerst bout gepakt.. hopelijk werk hij.. en ja hoor de oude kwaliteit, welnu onder staande figuur in elkaar gesoldeerd..

figuur..

Tja en dan nu maar aansluiten.. We gaan het beleven, cross my fingers. Goed er is niks kapot gegaan maar het heeft ook niet echt gewerkt.. Ik heb nu toch maar een chinese RF 433 mhz setje als figuur gekocht.

 

UPDATE +++++++ Spulletjes zijn binnen?

Na dagenlang met domoticz , RFUtils RFSniffer WirringPi en zelfs Libnodave gespeeld te hebben

 

Functionaliteit van de Pi 3

 • WiFi accespoint (voor op de camping tbv BiTTorrent Sync)
 • Wifi Remote IP Webcam
 • RF 433 Mhz Interface voor de S7 PLC. (domotica)
 • Master / Slave Domotica Systeem

 

Ik ben nu druk bezig om een systeem te bedenken wat aan mijn wensen voldoet. Er is nog een lange weg te gaan. Het is natuurlijk makkelijk om een Raspberry met Domotica te instaleren en een RFXCom aan te schaffen. Samen met de open source software Domoticz kom je een heel eind.

Ik heb overigens al een systeem draaien op basis van een PLC met een eigen ontwikkelde RF 433 mhz zender. Ik kan nu to 256 devices aan en uitschakelen. Een groot probleem is dat de zenders en ontvangers gen feedback geven. Daar is dus in het ontwerp rekening mee gehouden. Wat ik wil is een interface tussen de PLC en een Pi3 RF 433mhz device. Wellicht moet dit een dedicated device zijn. Doordat de Pi3 met wifi is uitgevoerd zou een terugkoppeling via wifi kunnen plaats vinden.

Verder zou ik per etage of kamer een Pi3 willen plaatsen die is voorzien van een aantal sensoren en wellicht ook de mogelijkheid om RF 433 mhz signalen te ontvangen / verzenden. De sensoren kunnen bijvorbeeld; temperatuur, aanwezigheid, luchtvochtigheid kunnen doorgeven. enz enz.

Voorals ga ik verder met het Master / Slave concept, je knt daar verder over lezen in de diverse blogs, maak binnenkort wel linkjes. De client devices noemen we dan Roomy, v oorlopig dan tot ik een betere naam heb dit is een beetje gestolen.

Hoe gaat het systeem er in grote lijnen uitzien? De volgende illustratie is daar een schematische voorstelling van.

Figuur.

Als hoofd systeem wordt er gebruik gemaakt van een Siemens Compatible s7-300 systeem, in dit voorbeeld een van het merk Vipa. Om dat PLC zeer betrouwbaar zijn draait het hoofdprogramma daar dan ook op. De PLC is via Ethernet verbonden met het lokale Netwerk, ethernet is betrouwbaarder en de PLC zelf heeft geen Wi-Fi functionaliteit. Daarbij kun je gemakkelijk hoge spanningen schakelen met de daarvoor verkrijgbare magneet contacten. Het grote nadeel van een PLC is de prijs, en de benodigde bedrading. Daarbij is het programmeren van deze apparaten geen gemakkelijke zaak.

Door een koppeling te maken met de goedkopere consumenten producten kan je voor een relatief lage prijs een heel mooi domotica systeem bouwen. Wil je bijvoorbeeld een betrouwbaar surveillance systeem bouwen denk er dan over na om deze bedraad uit te voeren.

Een van de vervelende dingen van draadloze sensoren ed is dat deze geen feedback geven, met andere woorden het systeem weet niet of het command is aangekomen. Door intelligentie in te bouwen in het systeem kan je dit probleem grotendeels verhelpen, je laat meerdere ontvangers in het netwerk meeluisteren. Mijn doel is om een apparaat te maken wat bedraad als via wifi aan een netwerk is verbonden, welke lokaal of via een centrale server informatie uitwisselt met de overige clients in het netwerk. Alle clients kunnen zowel Master als slave zijn ingesteld, waarbij er maar 1 Master per netwerk aanwezig mag zijn.

Op het Master device word een centrale database opgeslagen, op de master is Wi-Fi en ethernet verplicht. Ook moet de Rf 433 functionaliteit geïmplementeerd worden.

 • Op de cliënt dient een netwerkverbinding ingesteld te zijn.
 • Er moet tenminste een rol worden geactiveerd omdat anders het apparaat nutteloos zou zijn.

Rollen en functies

 • Wi-Fi AP (Ethernet noodzekelijk)
 • RF 433 repeater
 • RF Transmitter
 • RF Receiver
 • Data logger

 

 

Notities..

This is what I did to get Mysql Workbench 6.3ce to work remotely with my Raspberry Pi 3 Model B

Look in /etc/mysql for a file called my.cnf

Find the line like this.

bind-address = 127.0.0.1

change the line to "bind-address = 0.0.0.0"
by logging in as root then change directory to /etc/mysql
and then using nano to alter file.

this will change it so you can access mysql server from anywhere.

next create a mysql user with super privileges that can also access mysql server from anywhere.

mysql> CREATE USER 'monty'@'%' IDENTIFIED BY 'some_pass';
mysql> GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'monty'@'%' WITH GRANT OPTION;

next restart mysql server
pi@raspberrypi: ~$ sudo /etc/init.d/mysql restart

"monty" with password "some_pass" will be able to access the raspberry pi mysql server from anywhere and will have the same privileges as root.

 

++ LibNodave Communicatie met S700 Compatible PLC, in mijn geval de Vipa S7-300

Installatie: http://plc2k.com/linux-libnodave-example-read-data-siemens-s7-300/

downloaden door:sudo wget https://sourceforge.net/projects/libnodave/files/latest/download/libnodave.*.tar.gz

Direktorie / folder libnadave-0.8.5 naar libnodave (voor het gemak en evt updates)

samples van xx

sudo wget http://plc2k.com/download/linux_libnodave_example-tar-gz

get instal mono mcs

 ++

Zoek een methode voor een ststus change PLC .. alsmaar uitlezen geeft de Pi een hoge CPU load, kan vooralsnog geen data van de PLC versturen enkel opvragen? is belamgrijk voor de accurat energie meting ed. Wellicht een check op een volledige byte en vergelijken met de vorige zodat ik niet alle bits hoef te checken.

 Anders worden de apparaten welek getimed door de PLC worden niet opgemerkt, of er moet een SEC of Movement worden gedetecteerd, dit is lastig vooral als we slapen of als de timeout na de bew en move check is.. je moet dan wachten op de volgende en dat kan lang duren..

 == Denk er om de pulsen van de PLC sensoren verlengen ivm detectie Domoticz..

 

 

Lees 1479 keer Laatst aangepast op woensdag, 14 september 2016 18:14
Log in om reacties te plaatsen

Het weer

°F | °C
Error! Unable to Find Specified Location!